Keuzevakken Nieuws

Populaire keuzevakken, wat bied jij aan?

Afgelopen maand verscheen weer het overzicht van de meest populaire keuzevakken van het afgelopen jaar. De lijst is gebaseerd op de examenuitslagen van schooljaar 2022-2023. De top 10 is als volgt:

  1. Ondernemen
  2. Welzijn kind en jongere
  3. Voorkomen van ongevallen en EHBO
  4. Ondersteuning bij sport- en bewegingsactiviteiten
  5. Kennismaking met uiterlijke verzorging
  6. De bijzondere keuken
  7. Webshop
  8. De keuken
  9. Geüniformeerde dienstverlening en veiligheid
  10. Presentatie en styling

De keuzevakken van zorg en welzijn blijven onverminderd populair, maar ondernemen staat nog altijd ruim bovenaan. Toch zie je een verschuiving in de aantallen van de populaire keuzevakken. Deze nemen af doordat scholen een breder aanbod hebben aan keuzevakken.

Hoe houd je als school een breed aanbod aan keuzevakken?

Een aantal factoren speelt hierbij een belangrijke rol. Roostering, lokalen en personeel. Beloof je leerlingen hun eerste keuze? Wat als ze worden ingedeeld bij een keuzevak dat ze niet hadden gekozen? Hoe ga je om met motivatie? Wat als je als docent een keuzevak moet geven waarvoor je geen lesmateriaal beschikbaar hebt?

Verschillende collega’s worden ingevlogen om keuzevakken te geven. Soms ook een vak waar je minder affiniteit mee mee hebt. Het kan dan zoeken zijn hoe je invulling gaat geven aan een keuzevak. Hoe zorg je dat je alle kennis van de laatste ontwikkelingen van het vak paraat hebt? Een bijscholing zou een oplossing kunnen zijn. Helaas leert de praktijk dat collega’s soms meteen moeten kunnen inspringen. Een kant-en-klare methode zou de oplossing kunnen zijn.

Studio BX: Keuzevakken en loopbaanoriëntatie

Het aanbieden van verschillende keuzevakken kan voor leerlingen motiverend werken. Er zit altijd iets bij dat aansluit bij de interesses van de leerlingen. Daarnaast hebben leerlingen de mogelijkheid om zich breed te oriënteren op het werkveld. De keuzevakken lenen zich goed voor LOB.
Om de docent werk uit handen te nemen, heeft Studio BX bij elk keuzevak extra LOB-opdrachten toegevoegd met veel informatie over passende mbo-opleidingen. Zo kunnen leerlingen in twee jaar tijd proeven aan verschillende vakken en zich een beeld vormen van mogelijke vervolgopleidingen.

Met deze praktische methode voor beroepsgericht onderwijs proberen we het voor docenten makkelijker te maken. Met de complete, populaire keuzevakken van Studio BX kunnen docenten zich concentreren op wat er in de klas gebeurt en hoeven ze zich over het lesmateriaal geen zorgen te maken.

To top